کتاب «احکام کاربردی» مطابق با فتاوای مراجع معظم، حضرات آیات امام خمینی رحمهُالله، سیستانی و خامنهای حفظهماالله، تألیف حجتالاسلاموالمسلمین علیرضا کریمی، نخستین بار در سال ۱۴۰۱ منتشر شد.
مؤلف از اعضای دفتر استفتائات آیتالله خامنهای بود و از طرف آیتالله سیستانی نیز نمایندگی داشت. وی به فتاوای حضرات آیات امام خمینی، خویی، سیستانی و خامنهای مسلط بود و تدریس سطوح عالی فقه در حوزۀ علمیۀ مروی را بر عهده داشت. او در چهارم مرداد امسال، در سن ۵۶ سالگی دار فانی را وداع گفت و متعاقب فوت وی، پیام تسلیتی از جانب رهبر انقلاب به مناسبت درگذشت او صادر شد.
در روزهای اخیر، در آستانۀ چهلمین روز درگذشت مؤلف، چاپ دوم کتاب احکام کاربردی که نسبت به چاپ اول دارای اصلاحات و اضافات است و سال گذشته توسط مؤلف مورد بازبینی کامل قرار گرفت، توسط شرکت چاپ و نشر بینالملل منتشر و روانۀ بازار شد.
چاپ نخست کتاب احکام کاربردی مورد اقبال مخاطبان قرار گرفت و در طول حدود یک سال، قریب به ۱۲۰۰ نسخه از آن به فروش رفت. علیرغم این اقبال، انتقادات مشفقانهای نیز در جهت بهتر شدن کتاب به مؤلف رسید که او را بر آن داشت، قبل از انتشار چاپ دوم کتاب، اصلاحاتی روی آن انجام دهد.
بجز این، با توجه به اینکه نخستین بار، تألیف کتاب در سال ۱۴۰۰ انجام شد و در سال ۱۴۰۱ توضیح المسائل جامع آیتالله سیستانی در ۴ جلد منتشر شد، ضرورت داشت کلیۀ فتاوایی که در چاپ نخست بر اساس منابع مکتوب فارسی از قول معظمله در کتاب نقل شده بود، مورد بازبینی قرار بگیرد تا اگر فتاوای ایشان تغییر پیدا کردهاست، در کتاب احکام کاربردی نیز جدیدترین نظر ایشان درج شود. همچنین در موارد معدودی با تغییر در فتاوای آیتالله خامنهای لازم بود این تغییرات در چاپ جدید کتاب اعمال شود.
با توجه به آنچه گفته شد، ابتدا کتاب توسط آقای علیاکبر حاجیعبدالغفار مورد بازبینی قرار گرفت تا تغییر فتاوای علما در کتاب لحاظ گردد و اگر در چاپ قبلی احیاناً اشتباهی وجود داشته، توسط وی اصلاح گردد. البته در این مرحله مرحوم علیرضا کریمی نیز بر کار نظارت داشت. سپس برخی مطالب مفید که در طول دو سال اخیر در کانال «کریمی- بیان احکام» به نشانی @karimi_bayan_ahkam منتشر شده بود، به کتاب افزوده گردید. در مرحلۀ سوم، کتاب توسط خانم بهار دانشور، ویراستار شرکت چاپ و نشر بینالملل، مورد ویراستاری ادبی قرار گرفت. در مرحلۀ آخر نیز تمام آنچه انجام شده، بهطور کامل توسط مرحوم حجتالاسلام کریمی مورد مطالعه و بازبینی قرار گرفت تا در نهایت به مرحلۀ انتشار برسد.
احکام کاربردی با چند رویکرد تالیف شده است: ۱) بیان مطالب، کاملاً شیوا و روان باشد؛ طوری که خواننده به هیچ وجه از خواندن مطالب احساس تکلف نکند. ۲) احکامی گزینش شود که در عین کاربردی بودن، کمتر مورد توجه قرار گرفته است. ۳) برخی از موضوعاتی که در رسالههای فارسی وجود ندارند یا اگر هم باشند، به طور منسجم بدان پرداخته نشده است، در این کتاب به طور منسجم بیاید. مانند احکام کودک. ۴) به مسئلۀ سبک زندگی توجه شود.
چاپ دوم کتاب احکام کاربردی، در تابستان ۱۴۰۳، در هزار نسخه و با ۳۰۸ صفحه، توسط شرکت چاپ و نشر بینالملل روانۀ بازار شده است.
نظر شما